Obrolan Orang Dusun Mengenai Corona

SAVANA- Sehabis waktu ashar, saya jalan-jalan tipis ke warung Ibu. Warga di dusun sini memang pada bandel-bandel, gak mau mendengar himbauan pemerintah untuk diam saja di rumah.

Alasannya receh saja, yakni karena belum ada aplikasi yang bisa membantu pekerjaan kami. Masa padi yang sudah kami rawat sejak dalam benih, ketika mau dipanen, dibiarin gitu aja? Masa domba yang sudah kami urus sejak dalam kandungan, dibiarin mati kelaparan? Kan gak wordtid juga. Selebihnya, ya boring aja diam di rumah.

Lagian, apa bener Pak Presiden dan para menterinya itu bener-bener diam aja di rumah, gak ke mana-mana? Kalau soalnya karena ada urusan penting, yang kami juga sama dong, masa rakyat jelata macam kami gak boleh punya urusan penting sih?

Yaudah lah, intinya kami memang rakyat yang membandel.

Saat itu, di warung Ibu sedang lumayan ramai. Selepas ashar kan, emang hari nongkrongnya se Endonesa. Dari mulai ibu-ibu yang mau beli bumbu dapur, sampai anak muda yang mau beli rokok. Kebetulan sekarang kan lagi musim panen raya, jadi mereka itu emang lagi punya banyak duit untuk jajan ini itu. Biasanya kan kasbon dulu.

Tentu gak akan asyik kalau kumpul tapi gak ada yang diomongin. Maka mulai berceloteh lah Bi Neneng, “emh, kasian ya orang yang ada di kota, sudah gak bisa usaha, ditambah gak bisa ke mana-mana.”

“Iya nih Jeng, disuruh diam di rumah, tapi gak dikasih makan. Sama aja dengan disuruh mati kelaparan. Ada yang maksain usaha, malah diancam masuk penjara.” Timpal Bi Dasih.

“Kenapa atuh ya, negara teh meni kejam pisan ka jelema leutik teh?” tanya Teh Iis.

“Lain kejam Teh, tapi meh si Korona na ingkah heula ti nagara urang.” jawang Mang Narya.

“Atuh kenapa nggak dicegah dari dulu, pas si Korona na can masuk ka nagara urang?” tanya lagi Teh Iis.

“Nyeta kecolongan Teh, apal-apal geus loba weh nu katepaan nana.” jawab lagi Mang Narya.

“Atuh kalau sudah begini mah, ya biarin we cina nepa, pan loba nu cageur deui ge. Daripada kudu maot kalaparan mah, asa ku ngerakeun. Mending maot ku panyakit daripada ku kalaparan mah.” temal deui Teh Iis.

“Heueh nyeta teu apal kuring ge pipikiran nagara siga kumaha. Da sakudu namah Jakarta teh geus dilockdown tikamari ge, ari meh teh nepa kanu lain mah, mereun ayeuna teh moal kieu-kieu teuing. Siga namah nagara embung ngabiaya rakyat na, matak kieu we digantung nasib na. Usaha teu bisa, bari teu dibere biaya keur hirup na.”

“Pan ceunah ayeuna mah loba bantuan ti nagara teh? Anger mereun kalah ngaluarkeun biaya.”

“Ari bantuan kitu mah pan ngan saukur nyukupan sababaraha poe eun, ari dilockdown mah pan kudu ngabiaya salawas na, salila si Korona na can leungit mah. Jeung can tangtu eta biaya teh bakal nepi utuh ka rakyat namah, apal meren ti baheula ge sok loba nu malingan.”

“Dipalingan ku saha Wa?”

“Nyeta moal apal ayeuna mah, pan KPK nage geus dipodaran.”

“Har ituh, nya dipodaran ku saha eta si Kapeka teh?”

“Kunu resep bangsat we.”

“Nya saha nu resep bangsat na teh? Pan Mang Narya ge pernah bangsat korek api salaki kuring, mangsa ngudud di Bi Damah ceunah.”

“Nya geus we ayuena mah montong loba tatanya, geus we cicing di imah.”

“Ari Mang Narya sorangan naha atuh bet kaluar imah? Lin dicarek eta teh ku nagara?”

“Pan kuring mah rek meuli udud, geus lila teu ngudud. Ieu ge buhan we aya ladang macul ti Mang Dasman.”

“Sarua kuring ge rek meuli enog, pan di imah geus eweh deungeun sangu. Ieu ge ladang napian ti Bi Dewi.”

“Naha ieu teh jadi ngobrolkeun udud jeung enog?” tanya Bi Neneng.

“Teuing ah, eta Mang Narya mimita na.”

“Har, naha jadi ka kuring?”

“Nya teuing atuh. Tanyakeun we ka nagara.” temah deui Teh Iis.

“Nagara, naha kuring nu jadi disalahkeun na? Pan kuring mah teu pendek!” tanya Mang Narya.

“Kusabab sia make baju bereum, jeung sia omeh na make leungen kenca!” Jawab Nagara. “Oh, aya hiji duei, kusabab di imah sia aya palu jeung arit.”

“Pan kuring boga domba, Nagara! Piraku kuring ngarit make pacul? Jeun palu mah meunang nginjeum ti Mang Uhe, urut menerkeun pamakanan domba.”

“Ah jempe! Aing teu hayang apal.”

***

Astagfirullah… kenapa tulisanku jadi begini?

“Aing ge teu apal atuh Sudin!” jawab Nagara.

Tuliskan Komentarmu !